Selecteer een pagina

Normaal gesproken is het in de donkere maanden een drukte van belang in MartiniPlaza. In het theater staat de ene na de andere grote productie. In het evenementencomplex wisselt de ene grote beurs de andere af. En in de tussentijd speelt topclub Donar er z’n thuiswedstrijden. Nu is het stil in de huiskamer van de stad. Hoewel: MartiniPlaza is nu bijna een nevenvestiging van de GGD, want in het complex is een grote test- en prikstraat opgetuigd. “Dat is voor ons gewoon business. We zijn blij dat we deze rol kunnen vervullen en een klant hebben en daarin is de GGD bijzonder, maar niet anders dan bijvoorbeeld de Promotiedagen of de Wonen & CO beurs”, zegt directeur Willem de Kok.

Tekst: Matthijs van Houten
Fotografie: Jan Buwalda

“Gelaten”. Zo omschrijft Willem de Kok de sfeer onder het personeel van MartiniPlaza. “Er is nog geen uitzicht op een programmering. Alles wat op de agenda stond, is uitgesteld tot nader order. We hopen in het najaar weer wat te kunnen doen. Voor de zomer zal dat ‘m wel niet worden. Hoewel we hopen dat er in mei tijdens de playoffs wat publiek bij Donar op de tribune mag zitten. Nee, de komende maanden staan in het teken van voorbereiden op wat straks wél mogelijk is”, aldus de directeur.

Roerig jaar

De Kok heeft er als directeur een roerig jaar op zitten. In maart moest het evenementencomplex in allerijl de deuren sluiten. “We hadden al wel door dat die eerste lockdown wel even ging duren. We hebben ingezet op het ontwikkelen van een alternatieve programmering. En dat bleek best een succes. Want tijdens en na de zomer hadden we heel veel business. We mochten weer wat mensen toelaten in het theater, veel bedrijven zochten een vergaderlocatie. We waren samen met Donar zo’n beetje de eerste locatie in Europa waar bezoekers bij een sportwedstrijd werden toegelaten. We stonden zelfs op het punt om meer dan duizend bezoekers bij een wedstrijd van Donar toe te laten. Een dag voor die wedstrijd, ging daar echter ook weer een streep door. Dat was jammer, want er ging veel tijd zitten in het maken van protocollen. We waren daarin best vooruitstrevend.”

Half oktober werd er een nieuwe lockdown afgekondigd. “We konden de hele agenda wéér leegvegen”, zegt De Kok. Toch is een aanzienlijk deel van MartiniPlaza nu verhuurd. Na de zomer raakte men in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid en de GGD. “Ze wilden hier en in een paar andere grote steden een snelteststraat openen. We konden snel schakelen. Binnen drie weken was het hele verhaal opgetuigd. Groningen opende toen als eerste een snelteststraat.”

‘We kunnen kosten dekken’

Voor De Kok waren het welkome zaken. “Dat is onze businesscase. We verhuren ruimtes. En daarin is de GGD dus ook niet anders dan de organisatie van de Promotiedagen, Donar of andere events. We bieden de klant de kans om een activiteit te organiseren. En daarin ligt ook onze kracht. We zijn het gewend om met verschillende partijen te praten, te voorzien in hun wensen en al het mogelijke te faciliteren. Deze snelteststraat was best een complexe operatie, maar doordat wij samen met de GGD de regie hebben genomen, konden we zo snel open. Voor ons is het verder mooi dat we nu een deel van het complex voor langere tijd verhuurd hebben. We kunnen kosten dekken én we hebben een deel van het personeel aan het werk.”

‘Sommige flexwerkers lopen hier meer dan tien jaar rond’

Want dat is voor De Kok een grote uitdaging. De 25 vaste werknemers op de loonlijst wil hij graag aan het werk houden. Dat ligt lastiger voor de ongeveer 150 flexwerkers in MartiniPlaza. “Sommige van deze flexwerkers lopen hier al meer dan tien jaar rond. Het zijn onze gastheren en gastvrouwen. “Zij zijn het gezicht van MartiniPlaza”, zegt De Kok. “En dan is het echt heel moeilijk als je ze gewoon geen werk kunt bieden. Er is echt al maandenlang vrijwel geen perspectief.”

De broekriem wordt in Plaza aangehaald. Een groot investeringsprogramma is per direct stopgezet. Dat geld wordt gebruikt om verliezen te dekken. MartiniPlaza maakt ook nog eens gebruik van bijvoorbeeld de NOW-regeling. “Rond de zomer hebben we nog redelijk wat business gehad. Daarmee kunnen we de schade wat beperken. Maar we gaan wel verlies maken, ook al is dat wat minder dan we eerder dachten. We moeten straks met de gemeente als aandeelhouder in gesprek om te kijken wat we met onze verbouwplannen gaan doen.”

Flinke opknapbeurt

Het stopzetten van investeringen heeft er echter niet toe geleid dat men in MartiniPlaza stil is gaan zitten op de momenten dat er niets te doen viel. “We hebben verf en schoonmaakmiddelen gekocht en we zijn begonnen aan een flinke opknapbeurt”, legt De Kok uit. “De boekhouder stond in z’n kluskleren samen met collega’s van andere afdelingen te schilderen. Het hele complex staat er weer fris bij. Daarnaast gebeurt er achter de schermen nog veel meer. We draaien een opleidingsprogramma en organiseren masterclasses voor het personeel. Daaruit ontstaan veel nieuwe ideeën.”

De Kok is trots op z’n collega’s. “We hebben als team echt een groei doorgemaakt. We doen dit ook echt met z’n allen. Iedereen heeft de handschoen opgepakt, ook als men even andere werkzaamheden moest uitvoeren. Ik denk dat goede communicatie hierin de sleutel tot succes is geweest. We hebben elke ochtend om 09.00 uur een staand overleg, ergens in één van de hallen. Daardoor zijn problemen nooit ouder dan 24 uur. En los daarvan: er was af en toe wel wat chagrijn of onzekerheid. Of iemand had iets leuks te delen. Er is in de afgelopen maanden best veel gebeurd in het team. Maar dat werd altijd gedeeld. Op die manier stonden we samen voor het blok en groeide het team naar elkaar toe. Als er dan weer iets in de maatregelen en spelregels werd aangepast, konden we snel schakelen.”

Tijd nodig om weer op stoom te komen

Het is voor MartiniPlaza nog onzeker hoe de komende maanden eruit komen te zien. Basketbalclub Donar traint en speelt veel in de topsportarena van de Middenhal. Dat zorgt voor zichtbaarheid van het complex. Willem de Kok verwacht verder dat de GGD nog tot voorbij de zomer in het pand aanwezig is met een prik- en testlocatie. “Die vaccinaties zijn er ook niet zomaar door”, zegt hij. “Bovendien weten we niet hoe het virus en de bestrijding zich ontwikkelt. Wel hopen we richting de zomer weer wat bezoekers naar binnen te kunnen krijgen. Die zullen dan voornamelijk komen voor een ietwat aangepaste programmering. Het zal nog wel even duren voordat we weer grote producties op de planken krijgen. De voorbereidingen daarvoor nemen zo een half jaar tot een jaar in beslag. We hebben na de lockdown wel even tijd nodig om echt weer op stoom te komen.”

De voorbereidingen worden al wel getroffen. MartiniPlaza overlegt regelmatig met complexen als Ahoy en binnen de theateralliantie met vijf andere grote theaters (o.a. Luxor en De La Mar) over protocollen en producties. “Aan ons zal het ook zeker niet liggen. We proberen echt in beeld te blijven, zoals rond de jaarwisseling met grote laserkanonnen op het dak. Bovendien: in dit vak gebeurt normaal gesproken ontzettend veel. Ons personeel heeft enorm veel energie. Die energie moeten ze kwijt en dat gebeurt in nieuwe ideeën en producties.”

Terug naar normaal?

Of het in MartiniPlaza ooit weer zo wordt als vroeger? “Natuurlijk”, zegt De Kok. “Ik heb daar echt geen enkele twijfel over. Mensen zijn sociale dieren. Ze willen elkaar blijven ontmoeten. Ze willen live bij sport, cabaret, muziek of een theatervoorstelling aanwezig zijn. Zoomen werkt best goed, maar af en toe moet je elkaar tijdens een vergadering live in de ogen kunnen kijken. Je moet tijdens een beurs rond kunnen lopen en geïnspireerd raken. Dat kan echt niet vervangen worden door online evenementen. Zodra er iets versoepeld wordt, staan de mensen hier weer op de stoep. Ik hoop dat het straks weer druk is in de huiskamer van de stad Groningen”, zo besluit De Kok.

Zakenblad Consigne

Dit artikel is verschenen in de voorjaarseditie van het noordelijke zakenblad Consigne. Hieronder kun je het hele magazine lezen. Consigne is het lijfblad van de Commercieele Club Groningen en de Jongeren Commercieele Club Groningen.