Selecteer een pagina

Het was een turbulent jaar voor het bestuur van de JCC, zoveel kun je wel stellen. Corona, de ‘penningmeestercrisis’, en ook privé bleef niet iedereen gespaard. Hoe heftig ook, de drie nieuwste bestuursleden – Rob Beukema, Ilinka Bijma en Sheilah Hoenderken – kijken liever vooruit. Financieel staat de club er beter voor dan ooit, de betrokkenheid onder de JCC-ers is enorm, en dan wordt er ook nog een professionaliseringsslag ingezet. Zonder dat dat ten koste gaat van de gezelligheid, overigens. 

De drie meest kersverse bestuursleden rollen van de ene afspraak in de andere. Eerst een gezamenlijke lunch met de besturen van de CCG en CCGS, en daarna dus om tafel voor een kort kennismakingsrondje voor Consigne. De drie schuiven aan in restaurant De Drie Provinciën. Uitzicht op een herfstig mooi Paterswoldsemeer, een verse kop koffie, en drie enthousiaste bestuursleden: secretaris Sheilah, penningmeester Rob en algemeen bestuurslid Ilinka. Het kon minder, zullen we maar zeggen.  

Van de drie ‘nieuwkomers’ draait Sheilah het langste mee. Vorig jaar augustus, alweer dik een jaar geleden dus, trad ze officieel aan als secretaris. Ilinka is de meest recente aanwinst voor het bestuur: zij neemt in oktober, na de ALV, officieel het stokje over van Sophie Speelman. En Rob werd in maart in allerijl ingevlogen, daags nadat zijn voorganger op non-actief werd gezet wegens verduistering. 

De drie benadrukken meteen: veel willen ze niet over die kwestie kwijt. De blik moet vooruit, vinden ze. En: wat gezegd moest worden, is gezegd. Toch kunnen we er niet helemaal omheen. Neem het aantreden van Rob als penningmeester, die min of meer van de ene op de andere dag vol aan de bak moest. “Nadat bekend werd wat er was gebeurd, heb ik me bij de voorzitter gemeld met de mededeling dat ik beschikbaar was om letterlijk de balans op te maken, en orde op zaken te stellen”, blikt hij terug. 

Dat aanbod was meer dan welkom, en binnen een mum van tijd zat Rob al volop in de kasboeken, bankrekening en begrotingen. “Ik heb meteen gezegd: ik doe het graag, maar ik wil me niet bemoeien met de gebeurtenissen en de afwikkeling daarvan: ik focus me op de begroting, grootboekrekeningen en de financiële verplichtingen, rekening houdend met alle mogelijke situaties”, aldus Rob, die in het dagelijks leven fiscaal specialist is bij REIN. 

Waar Rob in het huidige bestuur dus de rol van penningmeester heeft, is Sheilah sinds augustus vorig jaar secretaris. Een rol die haar op het lijf geschreven lijkt: “Ik hou heel erg van organiseren, van orde en structuur aanbrengen”, zo vertelt ze. Pragmatisch en praktisch is ze, maar dan wel liefst op de achtergrond. “Een functie als voorzitter is bijvoorbeeld helemaal niets voor mij.” Lachend: “Laat mij liever maar wat achter de schermen aan de touwtjes trekken en organiseren.”

Haar organisatietalent kwam goed van pas tijdens de ‘financiële uitdaging’ die de JCC dus vorig jaar voor haar kiezen kreeg. “Eigenlijk was het de tweede crisis in korte tijd, want we hadden natuurlijk eerst al corona gehad, en alle beperkingen die dat met zich mee bracht. Maar dit was toch echt wel crisiscommunicatie 2.0 hoor. De impact was gigantisch. Op de club, op de leden, maar ook op ons als bestuur: we zijn er bijna twee weken lang non-stop mee bezig geweest.” 

Door het voortvarende en ook professionele optreden van het bestuur, kwam de JCC al relatief snel weer in rustiger vaarwater, zo zag Ilinka Bijma. Ilinka, die werkt als psycholoog, coach en trainer, is pas sinds september vorig jaar lid van de JCC. “Toen ik lid werd, wilde ik ook meteen graag de vereniging écht meemaken, dus ik besloot er meteen vol voor te gaan”, vertelt ze. “Al snel zat ik dan ook in de activiteitendivisie. Daar ben ik, nu ik bestuurslid ben, mee gestopt, maar ik ben nu wel verantwoordelijk voor de aansturing van een vijftal divisies”

Ook Ilinka kon meteen vol aan de bak in haar nieuwe rol als bestuurslid. In haar geval voornamelijk met het nieuw leven in blazen van de vele JCC-divisies. Ze wijst als voorbeeld op de communicatiedivisie, die na het vertrek van een aantal leden helemaal niet meer bestond. “Laat dat soort dingen maar aan mij over. Ik vind het wel leuk om de boel een beetje te managen en te coachen.” Ook zoiets waar Ilinka zich graag voor inzet: de Mentorenpool, een samenwerking tussen de JCC en de CCG. “Ik vind dat zo’n mooi initiatief, en zo geweldig om te zien hoe jong en oud van elkaar leren. Ik wil er graag werk van maken om te kijken of en op wat voor manier de Mentorenpool uitgebreid zou kunnen worden.” 

Ambities zijn er te over, blijkt wel. “We willen met de JCC een geheel nieuwe weg inslaan”, vatten de drie de plannen voor de komende tijd samen. Sheilah: “We werken aan een nieuwe visie, een nieuwe missie, met een compleet nieuwe huisstijl en natuurlijk ook een vernieuwde website.” Een JCC 2.0 dus, zo omschrijft haar collega-bestuurslid Rob. “Een slagje professioneler dan nu, maar nog wel net zo gezellig.” 

En, ook niet onbelangrijk: financieel gezond. “Sterker nog: we hadden dit jaar het hoogste resultaat ooit”, aldus de penningmeester, die er op wijst dat al het geld inmiddels weer terug is. Dat er financieel nu wat meer ruimte is, is goed nieuws voor de club, én voor de huidige leden. “Omdat er binnen verenigingen als JCC best wat verloop is, vinden we het belangrijk dat het huidige ledenbestand van de extra financiële ruimte profiteert.” En op wat voor manier? “Er gaat extra geld naar de divisies, die er op hun beurt weer interessante en leuke activiteiten mee kunnen organiseren.” 

Al heeft een lége kas ook iets goeds gebracht: het inzicht dat je zonder geld ook een heleboel leuke dingen kunt organiseren. “Het moet echt gezegd hoe we als bestuur, maar ook als club, met z’n allen de schouders eronder hebben gezet, en ondanks corona en ondanks de lege kas, toch van alles hebben georganiseerd”, zegt Sheilah. “Daar ben ik echt trots op.” Ze noemt als voorbeeld een low budget stadswandeling, een sprekersevent met Rico Bakker (aangeboden door sponsor Century) en natuurlijk Marijn Poelman, die besloot met zijn bedrijf Qlic financieel bij te springen. “Dat is toch wel het mooie van zo’n roerige periode: het zorgt voor meer verbinding, en meer betrokkenheid en dat is geweldig om te zien.”